Navigace

Výběr jazyka

  • Česky
  • English
  • Deutsch

Obsah

logo

 

Stavební práce na rozšíření hygienického zázemí zahájeny

Vzhledem k rozsahu cílového konceptu navrhovaných úprav rozhodla rada města, resp. zastupitelstvo města v prosinci roku 2016 o zahájení rekonstrukce v části, která provozovateli koupaliště chyběla nejvíce. Provozovatel na schůzce sdělil vedení města, která část by měla dostát úprav nejdříve. Proto byly zahájeny opravy pokladny, výstavba sociálního zařízení a také úpravy vstupního prostoru. Dodavatel stavby, bohužel, nedodržel termíny stanovené smlouvou, a tak nových úprav využijeme až v příští sezóně. Během léta došlo ještě k jedné neočekávané události: požár způsobil úplné uzavření koupaliště. Provozovateli se ještě ke konci sezóny podařilo provoz provizorně zajistit. Nyní probíhá příprava projektové dokumentace pro výstavbu nové kuchyně a také pergoly, abychom mohli co nejdříve zahájit výběr dodavatele. Vzhledem k tomu, že je velmi riskantní zahájit stavební práce po zimě s požadavkem na zahájení letní sezóny již v novém, bude nejspíš zahájení hlavních stavebních  prací posunuto až na září roku 2018. Žádná pokuta v jakékoliv výši předem sjednaná pro eventuální nedodržení smlouvy by nám nemohla vynahradit sezónu, v které bychom neměli možnost navštívit ani bazén, ani koupaliště v našem městě.

Ing. arch. Jana Jirátková, aktualizováno 15. 9. 2017

Rekonstrukce Tyršova koupaliště

Rada města se již v červnu rozhodla objednat zpracování architektonické studie rekonstrukce Tyršova koupaliště. Jedná se o další krok ke zvelebení daného areálu. Již v loňském roce bylo na Tyršově koupališti investováno do rekonstrukce sociálního zařízení a v roce 2016 je plánováno jeho odkanalizování. Se změnou provozovatele došlo také k dílčím úpravám pro zajištění komfortnějšího provozu v letní sezoně.

Záměrem do budoucna je rozšíření poskytovaných služeb a tudíž celková revitalizace koupaliště, ať už po stránce provozně technické ale i estetické. Daný cíl popisuje právě architektonická studie zpracovaná společností A1, která obsahuje celkový situační výkres, základní řezy územím a detail centrálního prostoru, tedy dnešního pódia a dřevěného halového objektu.

Navržené řešení celkové rekonstrukce  

Co se týče možnosti parkování v areálu, je navržena nová zpevněná plocha pro parkování osobních vozidel (8 běžných a 3 invalidní stání), kol a motocyklů (18 stání) a vstup i vjezd do areálu. V blízkosti stávajícího vstupního objektu, který bude ponechán bez větších zásahů, bude zřízeno nové molo pro půjčování šlapadel a lodiček. Dále bude vybudováno při břehu vodní plochy nové dřevěné molo a pod svahem převlékací kabinky, před kterými bude ponechána stávající zeleň, jež umožňuje ležet ve stínu na zatravněné pláži. Stávající chatky v terasovitém svahu budou zachovány. Nově bude umožněno parkování pro chatky cloněné stromy s kapacitou cca 31 míst.

Studie dále navrhuje odstranit zázemí venkovního podia a dřevěné halové stavby. Místo těchto objektů bude realizována nová budova poskytující jednotlivé služby a vyžití pro návštěvníky areálu - občerstvení, možnost pořádání kulturních akcí, jeviště se zázemím pro venkovní amfiteátr, stanoviště plavčíka. Jedná se o stavbu z plochých desek střechy na sloupech s lehkými výplněmi. Zrekonstruovaný objekt sprch a WC bude ponechán pro ubytované návštěvníky areálu, pouze doplněn o druhou budovu umýváren a WC pro návštěvníky koupaliště.

Směrem k břehu vodní plochy bude doplněna písčitá pláž pro slunění a koupání včetně možnosti využití atrakcí jako tobogán a skokanský můstek, herní vraky lodí a dětský bazén se stavitelnou hloubkou dna. Plynule bude přecházet v zadní části areálu do ploch přírodního charakteru například travnaté pláže či hřiště pro míčové hry, fitness park a další. Jako samostatná část je navržen areál lanového parku v nivě Lišanského potoka navazující na fitness park.

 

Celková situace dle studie ke stažení zde.

Pohled na areál ke stažení zde

Návrh na amfiteátr ke stažení zde

Další celkový pohled ke stažení zde